12 Eylül 2009 Cumartesi

Kafka Sahilde



Bay k'nın en can alıcı eserlerinden biridir hemen yandaki fotoğraf.
Benim merak ettiğim konu ise; fotoğrafı çeken adam!.. Kim demiş, Kafka bunalımdan bunalım beğenir, dönüşür de gelir...

Al bak işte; sahil havası alan, sen, ben gibi, yeri geldi mi; postane'de sigara molasında, "n'olcak hacı bu memleketin hali" geyiğine bile sarabilecek bir adamdır artık benim gözümde.

Neyse; Kafka'yı, şimdilik postane köşelerinde bırakıp, bu fotoğrafı çeken zat - ı şahanenin kim olduğu konusuna dönmek istiyorum süratle. Fotoğrafı çeken, muhtemelen "photo photo, ship shack photo" diye bir aşağı bir yukarı dolanan sahil fotoğrafçısı abi/amca idi. Tahminim bu yönde... Tahminimin peşinden gittiğim zaman da şunlar çıkıyor; Kafka Bey'imizin Brod'dan başka arkadaşı yoktu bildiğim kadarıyla(Allah'ın asosyali). Brod'un vardır ama bir çok arkadaşı. İnanırım.

Fotoğrafı çeken shipshackçı amca, (aç parantez; kafamdaki hayalde şapkalı, takım elbiseli ama ayağı çıplak, çoraplarını ayakkabılarına pay ederek iç içe koymuş ve onları da omzundaki çantasında gezdiren bir beyfendi tasviri var. kapa parantez)Kafka'nın, Kafka olduğunu bilmiyor tabi. Bilse n'olcak gerçi... Ekmek parası... Kralı gelse, photo diyerek çekecek fotoğrafı ve aldığı 3-5 Çek Kron'uyla sıradaki Kafka'ların fotoğrafını çekmek için sahili turlayacaktı.

İçtenlikle diyorum ki; Öncelikle buradan shipshackçı amcaya selam ediyorum, iyi ki oradaydın ve bize bu güzide eseri bıraktın... Sonralıkla da Mekanın cennet olsun shipshakçı amca diyerek öpüyorum seni... R.I.P

5 yorum:

  1. Bu resmi ilk defa görüyorum, haliyle hemen "Brod ve Kafka mı? Pöh, nasıl da kandırıyorlar insanları!" diye düşündüm gördüğümde. İngiltere'nin İzmir Konsolosluğunda çalışan şoför Albert ve aşçı Jack'in 1963 senesindeki Dikili gezilerinde çektirdikleri bir fotoğraf da olabilir pekala.

    Resmi nereden buldun?

    YanıtlaSil
  2. Tereddütünüzde haklısınız, zira ben de aynısını yaşadım ve fakat; Bir araştırma yaparken denk geldi bu fotoğraf. Max Brod'un sekreteri Esther Hoffe'in evinde bulunan dökümanlar arasındaymış bu fotoğraf.. Araştırmalarıma güvenirim. Daha sonra çok yerde de aynı hikayeye rastladım. Ardından, "hah bu bizim brod, kafkasıyla sahilde eğleniyormuş gerçekten" isimli kitabımı yazmaya giriştim.

    YanıtlaSil
  3. Brod'un, yaşarken hiç bir kelimesi yayınlanmamış olan Kafka'nın, o öldükten sonra Kafka adını kullanarak aslında kendi yazdıklarını yayınladığı iddiasına ne diyeceksiniz peki?

    (veya, "Shakespeare kimdi?)

    YanıtlaSil
  4. iddiayı ortaya savuran kimsenin, brod ve kafka isminde hayali arkadaşları olduğunu, kendi hikayelerinin beğenilip beğenilmeceğinden emin olamadığı için "bunları aslında kafka yazıyor sanıyorsunuz ama brod'un hikayeleri naabeer" diye önümüze koyduğunu düşünüyorum artık..
    ya da;
    bu kadar şüpheci olmak hiçbir zaman içimden gelmemiştir. benim bildiğim kafka, sağdaki olmakla birlikte, brod'un, kafka'nın vasiyetine karşı çıkarak, yazdıklarını yayınlamasında bir sakınca göremiyor, nur içinde yatmasını diliyorum.

    YanıtlaSil
  5. değindiğin ilk nokta için "belki de the real kafka aslında resmin sol tarafında, ucu görünen havluya uzanmış burnunu karıştırıyor ama fotoğrafı kesmişler" yorumunu yapabilirdim ama "ya da" sonrasında yazdıklarından senin bildiğin kafka'nın sağdaki sıska delikanlı olduğu konusunda ısrarını ve rust in peace dileklerini saygıyla karşılayıp susuyorum bundan böyle.

    YanıtlaSil